Všeobecná prevencia a liečba ľahkého priebehu Covid-19
1. Zdravá výživa- podpora črevného mikrobiómu, ktorý je dôležitým miestom imunity organizmu
(Napr. Obmedziť ťažké jedla - vyprážané, polotovary, viac zeleniny a ovocia), pripadne zaradiť probiotiká
2. Vitamíny - predovšetkým C, D
Vit. C - paprika, čierne ríbezle, petržlenová vňať, brokolica, chren, ružičkový kel, červená kapusta, kyslá kapusta, šípky, kivi a citrusové plody (pozor! Tepelne nestály, väčšie množstvá v surovom stave) bežná potreba organizmu 80-100mg ,pri prekročení dávky sa zvyšný vylúči močom a stolicou. Môže byť aj 500 mg s postupným uvoľňovaním.
Nemá význam preháňať s dávkovaním, liečebne sa vyššie dávky dajú dosiahnuť len vnútro žilovo, ale to pri ťažkých a chronických stavoch
Vit. D - ryby a rybí olej, žĺtok, cereálie, mliečne výrobky
Denná dávka u detí do 19rokov je 600UI/24h, u dospelých od 19 - vyše 70 optimálne 1500-2000UI/24h ,pomôcť si môžeme doplnkami
Prekročenie dávok môže mať závažné nežiaduce účinky, treba dodržať stanovené množstva ( lebo je to vitamín rozpustný v tukoch)
3. mikronutrienty Zinok - červené mäso orechy, tekvicové a sezamové semiačka, strukoviny
4. imunomodulátory - echinacea, kolostrum, betaglukán
5. pri teplote nad 38C paralen (paracetamol) 500-1000mg jednorazovo, vlhké zábaly na čelo, zápästia a predkolenia
6. tekutiny - čaj, minerálky (striedať) okolo 2l (u bežne zdravých ľudí)
7. Pri kašli - napr. solmucol (nie naraz s antitusikami), acc long, stoptusiin
8. vetranie, dezinfekcia po sebe, ak bývam s inými prísna izolácia (vlastné príbory, uteráky, respirátor ffp2, alebo 2 rúška)
9. Aj pri ľahkom priebeh kontaktovať svojho všeobecného lekára, informovať o stave a konzultovať liečbu
10.v prípade dychovej tiesne volať 112!